Londen 2003

07/28/06

Home
Up
Eng Fr 2006
York 2006
Sverige 2005
Toscane 2004
Scotland 2004
Londen 2003
Toscane 2003

 

 

In september 2003 zijn we in Londen geweest

Waar zijn we allemaal geweest?

Hoe

We vlogen vanaf Rotterdam airport naar Heathrow met een Fokker 50

 

Het hotel

 

We sliepen in het Byron Hotel

 

Het hotel zag er zo uit:

's-avond gingen we eten op een Boot op de Theems  
Hier een paar mooie plaatjes

De Big Ben

 

De Tower Bridge

British Museum

Gelegen in het geleerde Bloomsburry, is dit immense museum voortgekomen uit een privé collectie bestaande uit manuscripten, die in 1753 met behulp van de opbrengst van een loterij zijn gekocht.

De collectie bleef groeien en het groeide onder andere door erfenissen en aankopen. Zodoende werd het één van de meest uitgebreide collecties van kunst en artefacten in de wereld. Het is onmogelijk om het museum in één dag te bezoeken, want dan ziet men maar een héél klein gedeelte van de collectie.

Het museum is logisch ingedeeld, zo zijn er fundamentele onderscheidingen gemaakt in de collectie van de antiquiteiten; prenten en tekeningen; munten, medailles en bankpapier; en etnografie.

Maar wat ook zeker een bezoek waard is, is de Aziatische collectie, het Chinese porselein, de Indiase sculpturen en de prehistorische en Romeins-Britse collectie.

Speciale collectie stukken die men absoluut moet zien is bijvoorbeeld de "Steen van Rosetta". Aan de hand van deze steen wist men de hiërogliefen te ontcijferen.

In de "Duveen Gallery" vindt men voorwerpen afkomstig van het Pantheon in Athene. Ook kan men de beroemde zwarte obelisk bezichtigen die waarschijnlijk uit 860 B.C. stamt. Tevens vindt men hier de inhoud van veel Egyptische grafkamers, zoals mummies en dodenmaskers.

De laatste toevoegingen aan het museum zijn een Mexicaanse galerie, een Hellenistische galerie en een tentoonstelling over de geschiedenis van het geld.De tentoonstellingen worden vaak veranderd, dus bel van tevoren, dan weet je precies wat er op dat moment gaande is. Tevens is er in het museum een restaurant en een boekenwinkel gevestigd.

Adres:
Great Russell Street
London, WC1B 3DG
Tel: +44 (0) 20 - 7323 8000
Fax: +44 (0) 20 - 7323 8616
E-mail:
information@thebritishmuseum.ac.uk
internet: British Museum

Winkelen

 

Regent Street


Deze straat trekt shoppers van over de hele wereld. De straat staat vol met Georgiaanse gebouwen, die onder invloed van John Nash hier zijn neergezet. In de 20ste eeuw is de straat grondig aangepakt maar de oude stijl is nog steeds hetzelfde gebleven. Zodoende is deze straat de meest charmantste van heel London.De winkels zien er schitterend uit, sommige verkeren zelfs nog in zeer oude, maar wel schitterend mooie staat. Alle kleding die hier wordt gemaakt, is van een uitmuntende kwaliteit. Men kan hier natuurlijk ook terecht voor overhemden en voor schoeisel.

Een andere straat om naar uit te kijken is Conduit Street. Deze straat is snel bezig een reputatie te vergaren op het gebied van de nieuwe mode. Zo vindt men hier onder andere YMC, Issey Miyake, Vivienne Westwood en The Coran Store.

Covent Garden

Covent Garden, één van London’s toeristische mekka’s, is altijd druk en gezellig. In het hart vindt men de Piazza. Daar treden vaak straatmuzikanten op en vertonen straatkunstenaars hun kunsten. Vanaf die plek is het één groot netwerk van straten waar men de leukste winkels vindt.

Deze plek was in de 17de eeuw een markt waar fruit, groenten en bloemen werden verkocht. Tegenwoordig bied deze plek je een kleurrijke verscheidenheid aan goederen variërend van eenvoudig bloemenwinkels tot specialistische winkels.

Men vindt hier veel designerwinkels. Zo is er Emporio Armani in Long Acre, Koh Samui en Alexander Campbell in Monmouth Street, Adolfo Dominguez in Endell Street, Paul Smith voor vrouwen, mannen en kinderen in Floral Street en Nicole Farhi op de Piazza. Men vindt hier ook veel winkels van de middelgrote ketens zoals Hobbs, French Connection, Gap, Kookai, Karen Millen en Oasis.

Sommige winkels in dit gedeelte van London zijn echte publiekstrekkers geworden, zoals Lush, die zelf gemaakt toiletgerei verkoopt. Bij Space NK kan men terecht voor schoonheidsproducten, cosmetica en parfums. Deze winkel is gevestigd in het Thomas Neal Centre. Hier kan men trouwens heerlijke koffie drinken als men geen zin heeft om te winkelen.

In de buurt vindt men ook veel delicatesse winkels waar men terecht voor de heerlijkste etenswaren. Zo is in Neal Street Carluccio gevestigd waar men echte Italiaanse producten kan halen. Men vindt daar ook een grote verscheidenheid aan olijfolies.


Verderop The Strand vindt men het altijd populaire Whittard of Chelsea waar men traditionele theesoorten verkoopt. Maar men verkoopt hier ook nieuwe, zelf gemaakte soorten zoals Appelkruimel en Irish Cream.

In Neal Street vindt men tevens de Astrology Shop. Deze winkels heeft de grootste collectie astrologie boeken van Engeland. Een persoonlijke horoscoop is binnen vijf minuten klaar. Men kan hier ook terecht voor voorwerpen die zijn gerelateerd aan de kosmische wereld, zoals tarotkaarten en sterrenkalenders.

Kinderen van alle leeftijden kunnen terecht in de Kite Shop die ze werkelijk waar schitterend zullen vinden. En na een dag winkelen is er niks lekkerder dan onderuitgezakt te genieten van een heerlijke consumptie. Het kan allemaal in dit gedeelte van de stad.

Antiekmarkten

Antiek, prularia, snuisterijen, missende verzamelitems en troep. Dit alles en nog veel meer kan je vinden op de Londense antiekmarkten. De kans op het compleet maken van een verzameling is groter dan het op de kop tikken van een "vergeten" van Gogh maar dat doet er niet toe. Het is gewoon reuze gezellig op de markten.

In Londen heb je heel veel keus. Ga je naar de veilinghuizen zoals Christie's en Sotheby's of ga je naar de antiekmarkten in Chelsea maar je kan natuurlijk ook gewoon een antiekwinkeltje binnen stappen. Het leukste is eigenlijk de antiekmarkt. Je hebt ze van heel duur zoals die op Pimlico Road tot heel goedkoop zoals de markten op de hoek van de straat in de verschillende Londense wijken. 

In de Londense wijk Bermondsey wordt elke vrijdagmorgen de New Caledonian Market gehouden. Dit is hét verzamelpunt van de Londense antiekhandelaren. De meeste zijn gespecialiseerd in bepaalde antiekstukken en ze komen uit alle delen van het land. Natuurlijk gaan we naar deze wijk met behulp van de Underground. De Jubilee Line brengt je tot bijna voor de deur.

Natuurlijk kan je ook gaan lopen naar de markt. Nadat je een bezoek hebt gebracht aan de Tower Bridge, steek je over naar de zuidoever en loop je een klein kwartiertje over Tower Bridge Road. Langs deze lange weg zijn vele kleine antiekwinkeltjes gevestigd. Stap gerust binnen, je wordt met open armen ontvangen. Langzamerhand krijg je de markt in het zicht. Het is een drukte van jewelste. Veel toeristen zie je er niet, des te meer Engelsen.

Hier komen de Engelsen hun slag slaan. Het leuke is dat de handelaren veel weten te vertellen over hun spullen. Natuurlijk vind je hier geen topstoelen van Louis XVI maar wel andere leuke antieke spullen. Er staan zo'n kleine 300 handelaars met hun spullen.

De meeste voorwerpen komen uit de periode 1800-1950 en is vooral van Engelse herkomst. Leuk en handig is de verdeling van de markt in verschillende gedeeltes, zo staan op de ene hoek de antieke klokken terwijl op de andere hoek je stoelen en meubels vindt.

 


De kans om voor een prikje iets waardevols te kopen is zeer klein. De handelaren weten over het algemeen precies wat ze verkopen. Natuurlijk staan er ook kramen die van alles en nog wat verkopen zolas oude verrekijkers, besteksets, flesjes, servieswerk en nog veel meer. Vooral bij deze kramen heb je nog wel eens de kans om iets te vinden wat je verzameling compleet kan maken.

Zoals al eerder gezegd, vind je in de buurt van deze markt nog vele kleine antiekwinkeltjes. In deze winkeltjes vind je schitterende schilderijen, antiquarische boeken, horloges en zilverwerk. Leuk is dat de meeste eigenaren precies weten welke spullen de andere winkels verkopen zodat je veel meer kans hebt op slagen.

In ieder geval moet je niet proberen af te dingen op de prijs, de handelaar vat dat op als een belediging. Hoewel het heel gewoon is in Nederland en België, is het op deze antiekmarkten en in de antiekwinkels absoluut "not done".

Veel van de handelaren die niet al hun spullen hebben weten te verkopen op vrijdag in Bermondsey, staan vaak de volgende dag op Portobell Road Market in de wereldberoemde wijk Notting Hill. Dit is echt een toeristenmarkt. De wijk Notting Hill trekt jaarlijks al vele toeristen en deze hebben nu ook massaal de antiekmarkten ontdenkt. Dat heeft één groot nadeel; de prijzen van de waren zijn op eens verdubbeld maar vaker nog zijn ze drie tot vier keer zo duur geworden. Dus wees verstandig en ga gewoon een dag eerder naar Bermondsey.


Natuurlijk kan je deze markt ook bereiken met de Underground. Als je uitstapt bij Notting Hill Gate zie je de markt al bijna voor je. Weer hier hetzelfde gezicht. Langs de kant van de weg vele kleine antiekwinkeltje waar je leuke snuisterijen kan kopen.

Ook deze markt is logisch ingedeeld. Als je Portobello Road van zuid naar noord afloopt, vind je achtereenvolgens de volgende spullen: antiek, etenswaren, huishoudelijke artikelen, kleding, bric-a-brac en rotzooi. Veel toeristen vinden het schitterend om te neuzen in de kraampjes met "rotzooi". Hier liggen alleen maar kleine snuisterijen die trouwens bepaalt niet voor een appel en een ei van de hand gaan.

De markt op Portobello Road is zo populair dat het bijna meer geen doen is. Het is zo druk met kraampjes, stands, rijen auto's en drommen mensen. Maar de echte liefhebber en verzamelaar deinst hier niet voor terug. De kans is groot dat je op deze markt je verzameling compleet kan maken, al moet je er waarschijnlijk wel diep voor in de buidel tasten.

Openingstijden:
De markten zijn over het algemeen geopend van 08.00 - 17.00. Als het slecht weer is, sluiten de markten vaak eerder.

 

 
 
     

Home | Up | Eng Fr 2006 | York 2006 | Sverige 2005 | Toscane 2004 | Scotland 2004 | Londen 2003 | Toscane 2003

This site was last updated 07/28/06