Bas Haring

 

Home
Up
Madame Tussauds
Opa Ted
Franziska
Bas Haring

 

lezing:

Wetenschapper Bas Haring vertelt over kunstmatige intelligentie: Wat hebben computers, konijnen en mensen met elkaar te maken?

Op maandag 9 februari 2004 gaf informaticus/filosoof Bas Haring, onlangs nog te gast bij Barend en Van Dorp, een lezing over kunstmatige intelligentie oftewel de overeenkomsten en verschillen tussen mensen, computers en konijnen.

Bas Haring is jong, buitengewoon vermakelijk en nergens zwaar op de hand. Een man van de praktijk. Hij vertelt overtuigend, is voor iedereen te begrijpen en hij maakt dat je er nog om kunt lachen ook!


De Beroemde Filosoof Bas Haring (r) en Ik

Bas Haring: "We dénken alleen maar dat we meer dan machines zijn."


Bas Haring (1968) is hoofddocent aan de Universiteit Leiden. Onlangs verscheen zijn 3e populair-wetenschappelijke boek: De ijzeren wil, een boek over het brein, bewustzijn en denkende machines. Wat is emotie en waarom hebben we het? Wat is bewustzijn en zit het ergens? Kan een computerprogramma slimmer zijn dan zijn programmeur? Kan een robot bang zijn om te sterven? Bas Haring vertelt graag dingen om een gedachtestroom bij mensen op gang te brengen. Hij zegt hierover:

"Ik noem mezelf géén filosoof. Mijn vak is kunstmatige intelligentie. Dat heb ik gestudeerd en daarover ging mijn promotieonderzoek. Ik ben wél geïnteresseerd in filosofische vragen, maar dan alleen in vragen die een impact hebben op het leven van mensen." Hij studeerde enkele jaren natuurkunde en werkte als informaticus aan computerprogramma's waarin evolutionaire principes een rol kunnen spelen.

Zijn 1e boek Kaas en de evolutietheorie (2001) werd een bestseller en hij won vervolgens twee belangrijke prijzen: de Gouden Uil voor jeugdliteratuur en de Eureka!-prijs voor populair-wetenschappelijke literatuur. Dit jaar maakt Bas Haring zijn debuut als televisiepresentator bij de RVU in het filosofische programma 'Stof'. Hierin gaat hij vraagstukken behandelen die Jan en alleman zullen aanspreken.

 

Kunstmatige intelligentie

Veel mensen hebben het gevoel dat wij iets extra's hebben ten opzichte van dieren en machines: een ziel, bewustzijn of een wil. Maar is dit gevoel terecht?

Bas Haring vraagt zich af : "Waar komt de arrogantie vandaan dat wij denken dat onze liefde fundamenteel anders is dan de liefde tussen konijnen? Waarom ben je er zo sterk van overtuigd dat de wil die ik heb een andere is dan die mijn computer heeft?"

Haring: "Filosoferen is zout in de wonden strooien en over de schreef gaan, grenzen overschrijden! Filosoferen doe je niet om iets te bereiken, hoogstens om een gelukkiger leven te leiden. Gedachten verder denken, doordenken en zien tot waar dat kan leiden. Ook dat hoort bij het mens-zijn."


Bas Haring na de lezing 9 februari 2004

Website: www.basharing.com
     

Home | Madame Tussauds | Opa Ted | Franziska | Bas Haring

This site was last updated 05/03/06